Go Back
Druk

Ratatouille

kuchnia śródziemnomorska, wegetariańska

składniki

  • 1 szt. bakłażan
  • 1 szt. cukinii
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 1 szt. zielonej papryki
  • 1 szt. żółtej papryki
  • 0,5 kg pomidorów lub puszka pomidorów pellati
  • 1 szt. dużej cebuli
  • 0,5 szklanki oliwy / oliwy bazyliowej / oliwy rozmarynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

przepis

  • Cudowny zapach unoszący się nad duszonymi warzywami przywodzi na myśl ciepły letni wieczór, grające cykady,kumkające żaby... 
    Potrawa wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, konkretnie z Prowansji, i jak większość przepysznych dań ma korzenie w ludowej kuchni. Prostej, aromatyczniej.  
  • Bakłażany pokroić w kostkę, oprószyć solą i zostawić na 20 minut na sicie. Paprykę pokroić w cienkie paski, a cukinię w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie na patelni. Do cebuli dodać posiekany czosnek. Jeśli cebula będzie już złota, przełożyć do rondla ustawionego na wolnym ogniu, a na patelni kolejno podsmażyć na oliwie cukinię, paprykę i bakłażany. [Zwykłą oliwę można z powodzeniem zastąpić oliwą rozmarynową lub bazyliową]
  • Wszystko przełożyć do rondla. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać pokrojone pomidory (lub z puszki), zioła, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
    Danie powinno mieć konsystencję gęstego gulaszu.
    Warzywa można posypać posiekaną świeżą natką, parmezanem, dodać czarne oliwki.
    Ratatouille jada się na ciepło lub na zimno, jako główne danie lub jako dodatek do mięsa czy makaronu, albo też jako zimna przekąska. Pełna dowolność!