Go Back
Druk

Łatwy domowy majonez

Przepis na majonez w trzech prostych krokach.
kuchnia Mediterranean
Keyword domowy majonez, oliwa

składniki

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 sok z cytryny
  • sól, pieprz

przepis

  • Na godzinę przez planowanym przygotowaniem majonezu przygotuj wszystkie składniki. Ważne jest, aby w momencie przygotowywania majonezu miały one jednakową temperaturę. Wyjmij też wysokie naczynie i mikser.
  • Do naczynia wbij żółtko, dodaj musztardę, odrobinę soli i pieprzu oraz soku z cytryny. Oliwę warto mieć pod ręką podręką. Za pomocą miksera wymieszaj wszystkie składniki, a następnie bardzopowili wlewaj oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsta i gładka emulsja.
  • Spróbuj, czy ci smakuje i ew. dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż majonez do słoika lub zamykanego pojemnika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.
  • Do majonezu można też dodać łyżeczkę mieszanki curry lub posiekane zioła albo fileciki anchois. Można też zastąpić naturalną oliwę rozmarynową